Elikkäs viikko on mennyt tähän kotomaahan totutellessa. Nyt lienee aika alkaa kirjoitella jotakin.

Lauantaina aamulla lähdettiin laivalla Tallinnaan. Ennen puoltapäivää oltiin siellä ja ensimmäinen tehtävä oli hankkia uudet renkaat matkaa varten. Käytetyillä kun ei olisi perille päästy kuten tarinasta myöhemmin ilmenee. Ensin löydettiin paikka joka mainosti continentalia, mutta niitä ei olisikaan ollut 175/70R13 koossa. Barumia tarjosivat ja nekin olisi saanut vasta maanantaiksi. Hinta olisi kyllä ollut erittäin kilpailukykyinen: 600 kruunua eli ~40E. Sitten kaveri neuvoi meidät paikalliseen Vianoriin ja sieltä alle irtosi uudet Savat mutta niillä olikin hintaa jo 100E töineen. No, eipä Suomesta sillä hintaa vielä uusia renkaita saa joten sellaiset alle.

Kolmen jälkeen iltapäivällä päästiin tien päälle ja suunta kohti Riikaa. Aika lyhyitä maita ajaa läpi nuo Viro, Latvia ja Liettua. Virossa oli oikein panostettu tiestön kuntoon. Jopa tienpenkat oli raivattu usean metrin leveydeltä. Sellaista kaipaisi tännekin jotta ehtisi oikeasti havaita ne hirvet ennen kuin kolahtaa. Latviasta löytyi tosi kaunista hiekkarantaa ihan E67 tien varrella. Riikasta otettiin suunta Panevezysin kautta Kaunasiin. Seurattiin siis E67 tietä aika pitkälti. Jossain Marijampolen lähistöllä yövyttiin rekkaparkissa. Aika rauhallisia nuo rekkaparkit. Ja ainakin turisti voi siellä olla hyvillä mielin. On niin paljon arvokkaampia lasteja ryöstettäväksi ettei turistin pari euroa jaksa kiinnostaa.

Aamulla aamupuurojen jälkeen jatkettiin Puolan puolelle Suwalkiin. Suwalkista taas Bialystokin kautta Varsovaan. Aika pitkiä ajovuoroja joutui ajamaan näin tiukan aikataulun kanssa. Tosin Puolan liikenteessä ei kyllä viihtyisi yhtään pitempään. Aivan sekopäistä menoa. Ohitellaan 3-4 rinnakkain oli vastaantulijoita tai ei. Ja vastaantulijat ja ohitettavat väistää. Liikennesäännöt on tehty vain rikottavaksi ja nopeusrajoituksia ei noudata kukaan. Ihan turha inttää että on niitä Suomessakin. Erona vain on se että Puolassa tuollainen käytös on normaali ajotapa, kun taas täällä niitä sanotaan häiriköiksi. Täällä 1/1000 kuljettajasta rikkoo sääntöjä ja siellä 1/1000 taas noudattaa sääntöjä. Pieni tilastollinen ero.

Varsovassa päästiin aika vähällä, vain parin tunnin ruuhka ja päästiin jatkamaan Wroclaviin. Wroclavissa oltiin illalla ja päätettiin pienen kahvitauon jälkeen jatkaa vielä Tsekin puolelle. Tässä vaiheessa tuo meidän yhdistelmä oli jo herättänyt mielenkiintoa kanssa-autoilijoissa ihan riitävästi. Useimmat hymyilivät ja vilkuttivat. Kahvitauolla pistäydyin ulos tupakalle ja pyöriskelin auton ympäri katselemassa kuntoa. Joku venäläisrahtari tuli huutelemaan jotain "Polis? Polis?" Ihmettelin että mitä se oikein tarkoitti. Sitten tuli "No polis?". Vastasin samalla tavalla. Sitten heppu alkoi arvuutella mistä päin ollaan. Russja? Eest? Vastasin ihan suomeksi että "Suomesta". Heppu löi kämmenellä otsaansa että ihan kuin "Olisi pitänyt arvata. Hullut suomalaiset." Hieman yllätyin kun kaveri huusi vielä ikkunasta melkein selvällä Suomella "Haauska matka!!!" Heilutin sille takaisin ja näytti sillä hauskaa olevan. Jäi vain mietityttämään että sillä oli trailerilla Kubotoja ja veturissa pressu lavan päällä että mitä mahtoi olla kuormassa kun oli niin huolestunut poliiseista. No, se siitä. Lähdettiin ajamaan tsekkeihin ja sitten rajalla alkoikin tapahtua. Siitä lisää ensi kerralla.